verhalen en foto’s
Hoe is de pilot verlopen?
Marion & Johan Rooze
bewoners van pilotwoning

Marion en Johan waren al langere tijd over zonnepanelen aan het nadenken. Toen HBV voor Zon met dit aanbod kwam was dat voor hen dé uitgelezen kans om voor zonnepanelen te kiezen. We wilde graag het milieu besparen zodat ook onze kleinkinderen nog een mooie planeet hebben om op te leven vertelt Marion. Natuurlijk is de besparing in de eigen portemonnee ook heel erg fijn.

De dag van de plaatsing begon wat stroef, omdat we net beiden even niet aanwezig waren. De zonnepanelen kwamen voor op het huis te liggen terwijl wij dachten dat het plan was om ze achter op het huis te leggen. Na dit uitgesproken te hebben was alles duidelijk en kon de installatie van start gaan. Dit verliep vlot, met goede communicatie tussen ons en de monteurs.

De communicatie vooraf met Floris en de hoofdmonteur was goed. We kregen goede uitleg en bij vragen krijgen we altijd antwoord.

Het grootste voordeel van het project is voor ons dat we op een goedkopere manier aan stroom komen. Je kan heel mooi in de app zien wat het opbrengt. We hebben zelf natuurlijk niet zo veel kennis over hoe het allemaal werkt, maar de app maakt het voor ons toch goed inzichtelijk.

We hebben geen nadelen ondervonden aan het traject of de plaatsing, het is allemaal prima verlopen.

Als tip voor mensen die mee willen doen: Communiceer goed zodat er geen misverstanden ontstaan. Luister goed naar elkaar. Verder kunnen wij iedereen alleen maar adviseren om mee te doen.

Georg van ginneken
bewoner van pilotwoning

Georg hoorde van HBV voor Zon toen hij gebeld werd door zijn buurman. Zijn buurman had bezoek van de HBV en die vertelde hem over de zonnepanelen. Ik ben toen naar huis gegaan en heb het verhaal ook gehoord van Jan Kraan van de HBV en heb mezelf na overleg meteen aangemeld. Daarna kwam Led Up langs en hebben we definitief besloten om mee te doen.

Ik zie nu de voordelen al als ik af en toe in de app kijk, want daar kan je het in zien. De zon hoeft niet eens veel te schijnen en hij levert al wat op. Het was wel even verwarrend hoe het precies zat tussen gegevens van Essent en de app, maar na een belletje met Floris was alles duidelijk. Het verschil zit hem in wat je zelf al meteen verbruikt en wat je terug levert aan Essent.

Ik was heel blij met de goede communicatie vooraf en op de dag van installatie. De uitleg van Floris en de hoofdmonteur was goed en ze werken heel erg netjes. Ze houden zich aan de huisregels die je voor ze stelt zoals schoenen uit op sommige plaatsen etc.

Het grootste voordeel van het project is wat we straks in onze portemonnee voelen. Daar ga je uiteindelijk toch voor, de opbrengsten. We waren toch al veel bezig met besparen, door bijvoorbeeld de lichten waar mogelijk uit te doen. Nog meer besparen, daar doen we voor mee.

Ik heb zelf geen nadelen aan het hele traject ondervonden, het was netjes opgeruimd toen ze klaar waren, de communicatie was goed en ik vond de website van Led Up ook vooraf al vertrouwen uitstralen.

Als tip voor mensen die mee willen doen zou ik zeggen: Neem vooral ook contact op met anderen die al meegedaan hebben voor hun verhalen en bevindingen.

Martien van Ham en Margant Gijsen
bewoners van pilotwoning

Via Triodos bank ondersteunen wij projecten die milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Niet dat het om spectaculaire bedragen gaat, het gaat meer om je steentje bijdragen. Wij vinden het belangrijk om op een verantwoorde, natuurgerichte wijze om te gaan met milieu en duurzaamheid.

Mijn vrouw en ik zochten al enige tijd naar manieren om deel te nemen aan meer lokale projecten op dit gebied.

In het Huurdersnieuws (nieuwsbrief HBV) lazen wij dat de HBV samen met Alwel bezig is een zonnepanelen project op te zetten. Een aantal huurders krijgen de mogelijkheid om tegen een kleine maandelijkse vergoeding, zonnepanelen op hun huurwoning te laten plaatsen. Tijdens de ledenvergadering van de HBV informeerde ik naar de status van het project. Het spreekt ons zeer aan en wij zijn vast niet de enigen. Over enige tijd treden zij met het project naar buiten en kunnen huurders daar op inschrijven. Het aantal inschrijvingen is beperkt. Houd ook de website in de gaten was het advies.

Niet veel later werden wij gebeld door Mw. Betty Echten-Exalto van het secretariaat van de HuudersBelangenVereniging. Het project is rond, de naam die u voorstelde voor het project is het helaas niet geworden. “Wel mogen wij als HuurdersBelangenVereniging uw naam doorgeven om deel te nemen aan het proefproject”. Wij waren geïnteresseerd en we zouden snel gebeld worden door de Firma Led Up. Zij zullen de panelen en alles wat erbij hoort installeren. Dat berichtje gaf ons echt een Wauw gevoel.

Ter voorbereiding natuurlijk de site Ledup.nl bezocht. Wie zijn zij? Wat voor projecten hebben zij? Welke materialen gebruiken zij?

Al zoekende ontdekten wij dat we eigenlijk nog erg weinig wisten over wat er allemaal bij komt kijken.

Floris Breuers van Led Up belde mij om een afspraak te maken om te komen praten over het HBV voor Zon project. We maakten een afspraak. Het is dan amper een week geleden dat wij door de HBV hierover zijn gebeld.

Floris en zijn projectleider hadden bij hun komst een gedetailleerd uitgewerkt plan en een contract bij zich.  Zij namen de tijd om een en ander duidelijk uit te leggen. Ze hebben nog goed in de woning rondgekeken waar alles moest komen en wat er aangepast moest worden. Wij kregen alle tijd om onze vragen te stellen. Door de manier waarop ze op onze vragen in gingen hadden we vertrouwen in hun bedrijf. En we hadden niet echt veel tijd nodig om te besluiten akkoord te gaan. We tekenden en maakten een afspraak voor de plaatsing van de zonnepanelen. Dat kon wat hun betreft al over anderhalve week.

De mannen van Led Up kwamen op de afgesproken tijd. Ze werkten snel en netjes. En ook was Floris steeds bereikbaar voor vragen. Zowel voor zijn werknemers als voor ons.

Tijdens de installatie knoopte ik een gesprekje aan met een van de monteurs. Een mooi project voor jullie, het vraagt wel maatwerk. Maar dat is ook wat Lep Up wil.

Helemaal vlekkeloos verliep de installatie in eerste instantie niet; het systeem schakelde zichzelf in maar ook weer vrij direct uit. Dat was even puzzelen, controleren en een onderdeel vervangen. De volgende dag was het opgelost.

De materialen die Led Up, in dit geval, gebruikt heeft zijn/komen van Autarco. Hun website heb ik uit interesse ook bezocht. Zij blijken in Erp te zitten en aan de onderkant van hun webpagina staat dat zij ondersteund worden door de Triodos bank. Hé, dat is leuk! Ook grappig is het dat we nu niet alleen lokaal, maar zelfs een aan huis zonneproject hebben.

Alles bij elkaar kan ik alleen maar concluderen dat sinds dat ene telefoontje van de HBV, nu krap een maand terug, zaken snel en deskundig zijn afgehandeld. En dat is erg fijn als een besluit eenmaal is gevallen.

Dank aan HuurdersBelangenVereniging, dank aan Alwel en dank aan Led Up. Wij vinden HBV voor Zon een project waar jullie veel huurders blij mee zullen maken en waar wij op een verrassende manier bij betrokken zijn geraakt. HBV voor Zon verdient absoluut een kans.

Martien van Ham, Margant Gijsen.

Foto’s

Privacy Preferences
Wanneer u onze website bezoekt, kan er informatie vanuit uw browser bewaard blijven voor specifieke service, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy voorkeuren veranderen. Let op: het blokkeren van sommige cookies kan uw gebruikerservaring op onze website beïnvloeden.